Proslavljen Dan općine Velika Kopanica

Utorak, 20 Srpanj 2021

Blagdan je svetog Ilije, starozavjetnog proroka koji je živio 800 godina prije Krista, u narodu poznatijeg kao Ilija Gromovnik. 

Zaštitnik je to Đakovačko osječke nadbiskupije i brojnih župa, među njima i župe Velika Kopanica. Ilinje je ujedno i Dan općine Velika Kopanica koji je danas prigodno obilježen odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, svetom misom u župnoj crkvi te svečanom sjednicom općinskog vijeća.

Čim se uđe u Veliku Kopanica, primjetno je puno toga novoga. Napredovalo se u svim segmentima života, od komunalne i društvene infrastrukture, do socijalnog i gospodarskog. Istaknuto je to i o svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Velika Kopanica.

"Do sada smo iz europskih fondova povukli gotovo 10 milijuna kuna i zahvaljujući tim novimca realiirali brojne razvojne projekte. U tijeku je obnova društvenog doma, radi se na novoj LED rasvjeti u ulici Gorjanci, a više od 5 milijuna kuna vrijedan je projekt uređenja ceste prema poljoprivrednim zemljištima, istaknuo je navodeći najvažnije projekte, Ivan Meteš
načelnik Općine Velika Kopanica. U Općini se nadaju i nastavku projekta zapošljavanja žena iz programa Zaželi, jer, stanovništvo je sve starije, kaže načelnik, i mnogi Kopančani starije životne dobi trebaju pomoć u kući. U prigodi Dana općine svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici, načelnici susjednih općina, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Marko Šimić, potpredsjednik Županijske skupštine Berislav Balen te saborski zastupnici Goran Ivanović Lac i Ankica Zmaić. U prigodi blagdana svetog Ilije, zaštitnika župe, u župnoj crkvi posvećenoj tom slavnome starozavjetnom prorouku svećano misno slavljen predvodio je mons. Ivica Pažin, prof. na đakovačkom KBF-u, rođeni Kopančanin, uz koncelebraciju domaćega župnika i kopaničkog dekana preč. Marka Gaćarića.

Proslava dana Općine Velika Kopanica nastvalja se prigodnim programima i u dane vikedna pred nama, u petak koncertom 'Hladnog piva', u subotu 'Čobanijadom', a u nedjelju smotrom starog običaja 'Vidit će se na sv. Iliju koja cura ima đuvegiju.'